Gezinsbegeleiding

Een verliessituatie treft niet alleen het kind, maar het hele gezin. Als ouder wil je het beste voor je kind en tegelijkertijd doorloop je ook je eigen rouwproces. Het combineer je dit? Zorg eerst goed voor jezelf, zodat je er ook goed voor je kinderen kan zijn. Dit is niet makkelijk, maar wel van wezenlijk belang. 

Afstemming en balans zoeken is hierbij erg belangrijk. En dat is een pittige uitdaging wanneer alle gezinsleden rouwen met de gevoelens van verdriet, boosheid, schuldgevoel en loyaliteit die daarbij horen. Iedereen gaat hier op zijn eigen wijze mee om. Dit kan voor spanningen en verwijdering zorgen. 

Ik bied ondersteuning aan ouders(s) of aan het hele gezin. De begeleiding is erop gericht om samen te onderzoeken hoe de onderlinge communicatie gestimuleerd kan worden. Misschien valt er zelfs te leren van elkaars manier van rouwen. We richten ons op het laten groeien van wederzijds begrip en vetrtouwen. Zodat jullie opnieuw verbinding ervaring als gezin. 

Gezinsbegeleiding bij overlijden

Hoe bereid je jezelf voor op het verliezen van een dierbare? Wat kun je doen als gezin wanneer je weet dat iemand gaat sterven? Het is ontzettend verdrietig als een vader of moeder, broer of zus, zoon of dochter, opa of oma sterft. Maar ook het overlijden van een vriendje kan diepe impact hebben. Of het verliezen van en huisdier. Als rouwbegeleider en als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om iemand binnen het gezin te verliezen. Ik loop graag met jullie mee. 

Gezinsbegeleiding bij chronische- of psychische ziekte

Een chronische of psychische ziekte beïnvloedt je leven elke dag weer. Elk gezinslid ervaart dit anders en gaat er verschillend mee om. De dynamiek van het gezin staat onder spanning. Als KOPP-kind weet ik dit als geen ander. Tijdens gezamenlijke sessies onderzoeken we het ziekteproces en wat dit betekent voor ieder plek binnen het gezin. 

Gezinsbegeleiding bij (echt)scheiding

Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? En dat papa en mama niet meer samen blijven? Hoe neem je ze mee in dit proces?

Een scheiding is voor kinderen altijd een verlieservaring. Ook als het harmonieus verloopt. Kinderen verlangen ten diepste dat hun ouders voor altijd bij elkaar blijven. Een scheiding kan kinderen onzeker maken of gevoelens van onveiligheid geven. Soms denken ze dat ze schuldig zijn aan de scheiding. Ze doen dan extra hun best om het goed te doen. Wie weet brengt dat hun ouders weer bij elkaar. Ik begeleid jullie graag, zodat de kinderen gezien worden en steun ervaren.

familie hand Praktijk Kompassie